preloader

Otoimmun Hastalıkları

element element element element
img

Otoimmun Hastalıkları

//

Normalde bağışıklık sistemi, vücuda giren mikroplar, virüsler, parazitler gibi yabancı maddelere karşı savunma mekanizması olarak çalışır. Ancak otoimmün hastalıklarda, bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı bir tehdit olarak algılayarak, bu hücrelere saldırmaya başlar.

Otoimmün hastalıklar genellikle bağışıklık sisteminin hedef aldığı belirli bir organda veya dokuda ortaya çıkar, ancak bazı durumlarda birden fazla organda da etkili olabilir. Otoimmün hastalıkların belirtileri ve etkilediği organlar, hastalığın türüne ve vücudun hangi bölgelerinin etkilendiğine bağlı olarak değişebilir.

En sık görülen otoimmün hastalıklar şunlardır:

Romatoid artrit: Eklemleri etkileyen bir hastalıktır.
Sistemik lupus eritematozus (SLE): Çeşitli organları etkileyebilen bir otoimmün hastalıktır.
Multipl skleroz (MS): Merkezi sinir sisteminin etkilendiği bir hastalıktır.
Hashimoto tiroiditi: Tiroid bezini etkileyen bir otoimmün tiroid hastalığıdır. Hipotiroidi görülür.
Graves hastalığı: Tiroid bezini etkileyen bir otoimmün hastalıktır ve tiroid hormonlarının aşırı salgılanmasına neden olur.
Tip 1 diyabet: Pankreasın insülin üreten hücrelerine saldıran bir otoimmün hastalıktır.
Sedef hastalığı (Psöriasis) ve egzema: Cildi tutan kızarıklık kabuklanmalarla seyreden farklı formları olan deri hastalıklarıdır. 
Enflamatuar Barsak Hastalıkları: Chron’s, Ülseratif Kolit gibi aşırı barsak reaksiyonu görülen, sindirim ve emilimde bozukluklara neden olan barsak hastalıklarıdır.

Otoimmün hastalıkların neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik faktörler, çevresel tetikleyiciler (örneğin enfeksiyonlar, stres, bazı ilaçlar) ve hormonal faktörler gibi çeşitli etkenlerin bir araya gelmesi sonucunda bağışıklık sistemi dengesinin bozulduğu düşünülmektedir. Otoimmün hastalıkların tedavisi, spesifik hastalığa ve semptomlara bağlı olarak değişir ve genellikle semptomların hafifletilmesi ve hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması amaçlanır.

OTOİMMUN HASTALIK TEDAVİSİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Otoimmun hastalıkların tedavisi, hastalığın türüne, yayılma derecesine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 

Bu tedavilerin kullanılması, hastalığın tipine, evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlıdır. Genellikle otoimmun hastalıkların tedavisi birkaç farklı yöntemin kombinasyonunu içerebilir ve kişiye özgü olarak planlanır. Kanser tedavisi, tıbbi uzmanlar tarafından belirlenen en uygun tedavi planına dayanır.

Otoimmun hastalıklarda bağışıklık sisteminin düzenlenmesi ve stresin kontrolü çok önemlidir.
Çoğu hastanın stresli zamanlarında hastalıkları alevlenir.

STEROİD  TEDAVİLERİ SIRASINDA ÇIKAN YAN ETKİLERİ AZALTMAK İÇİN OTOİMMUN HASTALARININ TEDAVİLERİNE BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIM GEREKLİDİR
OTOİMMUN  HASTASININ FİZİKSEL, RUHSAL, İNSAN İLİŞKİLERİ KONUSUNDA DESTEKLENMESİ GEREKİR.

YAŞAM ŞEKLİ DEĞİŞİMLERİ, DOĞRU BESLENME MODELLERİ, UYGULANAN TEDAVİLER SIRASINDA UYGUN DESTEKLERİN KULLANIMI, NEFES VE DİĞER STRES İLE BAŞ ETME TEKNİKLERİNİN KULLANIMI TEDAVİYİ OLUMLU ETKİLER

ÖZELLİKLE STRES BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ OLUMSUZ ETKİLER, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENMESİ OTOİMMUN HASTALIKLAR İÇİN ÇOK KRİTİKTİR.

OTOİMMUN  HASTALIK BELİRTİLERİNİZ VARSA TANI VE TEDAVİ İÇİN MUTLAKA DOKTORUNUZA BAŞVURUN.

HASTALIĞINIZIN YÖNETİMİ KONUSUNDA DESTEK ALMAK İÇİN TIKLAYIN

BESLENME KONUSUNDA DESTEK ALMAK İÇİN TIKLAYIN

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ALMAK İÇİN TIKLAYIN

STRES YÖNETİMİ KONUSUNDA DANIŞMANLIK ALMAK İÇİN TIKLAYIN