preloader
element element element element
img

Nörolojik Bozukluklar

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin adı verilen, beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini ve yaşam hedeflerimizin oluşmasını ve hafıza, dürtüler, bağımlılık gibi pek çok beyin fonksiyonumuzda rolü olan dopamini üreten hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkar.

Beyinde dopamini üreten hücreler ayrıca hareketlerin kontrolünden, uyumundan ve akıcılığından sorumludur. Dopaminin azalması ile Parkinson hastalığı oluşurken tam tersine dopaminin aşırı salgılandığı durumlarda şizofreni, manik ataklar ve bağımlılıklar ortaya çıkar.

Parkinson belirtileri nelerdir?

Hastalığın en sık karşılaşılan başlangıç belirtisi, istirahat esnasında tek el ve parmaklarda titreme ve aynı tarafta yürüyüşe eşlik eden kol salınımının olmamasıdır. Titreme nadiren ayakta, çenede ve dilde başlayabilir. Titreme olmaksızın hareketlerde yavaşlama da başlangıç belirtisi olabilir.

Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer hastalığı daha çok ileri yaşın bir hastalığı olup, beynin zaman içinde giderek küçülmesi, beynin bazı bölümlerinin hasarlanması sonucu ortaya çıkar. Hastalarda hafıza olmak üzere tüm zihinsel faaliyetler, günlük fonksiyonlar ve davranışlarda ilerleyici bozulma ortaya çıkar. 

Alzheimer Hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastaların Alzheimer tanısı DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders= Zihinsel Hastalıkların Tanı ve İstatistikleri El Kitabı) zihinsel hastalıkların tanı kriterlerine göre konulur.
Güncel tanı kılavuzu olan DSM-V'e göre Alzheimer demansı tanısı konulabilmesi için şu bulgular olmalıdır.

  • Karışık dikkat fonksiyonlarında bozulma
  • Yürütücü fonksiyonlarda bozulması
  • Öğrenme ve bellekte bozulma, unutkanlık
  • Konuşma
  • Algı bozukluğu
  • Sosyal değerlendirmede bozulma

Sağlıklı dengeli beslenme, stres yönetimi, uyku düzeni,  doğru desteklerin seçimi, egzersizler, sinir sisteminin bozulduğu nörolojik hastalıkların ortaya çıktığı durumlarda yaşam tarzı düzenlenmesi, tedavi edici beslenmeye geçiş, gerekli takviye ve ilaç düzenlemelerinin doktor ve ilgili sağlık personelince yapılması kritiktir. Eğer nörolojik sistemlerinizle ilgili bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışmanız önemlidir.

HASTALIĞINIZIN YÖNETİMİ KONUSUNDA DESTEK ALMAK İÇİN TIKLAYIN
BESLENME KONUSUNDA DESTEK ALMAK İÇİN TIKLAYIN
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ALMAK İÇİN TIKLAYIN
STRES YÖNETİMİ KONUSUNDA DANIŞMANLIK ALMAK İÇİN TIKLAYIN