preloader

Metabolizma Bozuklukları, İnsulin Direnci ve Diabet

element element element element
img

Metabolizma Bozuklukları, İnsulin Direnci ve Diabet

DİYABET NEDİR?

Pankreasdan insülin salınımının tam veya relatif yetersizliği veya İnsülin etkisinin yetersizliği ile oluşan Karbonhidrat protein,yağ metabolizması bozuklukları ile karakterli bir endokrin ve metabolizma hastalığıdır.
Kan şekerinin yüksek olması şeklinde bulgu verir ve tanı alır.

DİYABET TÜRLERİ NELERDİR?

Diyabet, vücuttaki kan şekeri seviyesinin yüksek olması durumunu ifade eden bir sağlık durumudur. Kan şekeri veya glikoz, vücudun enerji kaynağıdır ve besinlerin sindirim ve emilim sürecinde oluşur. İnsülin adı verilen bir hormon, pankreas tarafından salgılanarak kan şekerinin hücrelere girişini düzenler. Diyabet, vücutta yeterli miktarda insülin üretilememesi veya üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkar.

Diyabet, tip 1 diyabet, tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabet olmak üzere üç ana tipe ayrılır:

Tip 1 Diyabet: Bağışıklık sistemi pankreasın insülin üreten hücrelerini tahrip eder, bu da vücutta yeterli miktarda insülin üretilememesine neden olur. Tip 1 diyabet genellikle çocukluk veya gençlik döneminde başlar ve insülin enjeksiyonlarıyla tedavi edilir.

Tip 2 Diyabet: Bu diyabet türünde vücut yeterli miktarda insülin üretebilir, ancak hücreler insüline yeterince duyarlı değildir. Tip 2 diyabet genellikle yaşam tarzı faktörleriyle ilişkilidir ve obezite, hareketsiz yaşam, yetersiz beslenme gibi faktörler riski artırır. Tedavide yaşam tarzı değişiklikleri, diyet, egzersiz, oral antidiyabetik ilaçlar veya bazen insülin kullanımı gerekebilir.

Tip 3 Diyabet: Alzheimer hastalığı tip 3 diyabet olarak adlandırılmaktadır.

Gestasyonel Diyabet: Gebelik sırasında ortaya çıkan geçici bir diyabet türüdür. Gebelik hormonları, insüline karşı direnci artırabilir ve bazı kadınlar gebelikleri sırasında kan şekeri düzeylerini kontrol etmekte zorlanabilirler. Genellikle doğumdan sonra kan şekeri düzeyleri normale döner, ancak gestasyonel diyabeti olan kadınlar ileride tip 2 diyabet geliştirme riski taşırlar.
Bunların yanısıra farklı genetik etkenlerle görülen veya sendromların bir üyesi olarak görülen farklı formlar da bulunmaktadır.

Diyabet, kontrolsüz bırakıldığında bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Bunlar arasında kalp hastalığı, böbrek hastalığı, sinir hasarı, göz problemleri, cilt enfeksiyonları ve yara iyileşmesinde zorluklar bulunur. Diyabetin tedavisi, kan şekeri düzeylerinin kontrol altına alınması, sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi, düzenli egzersiz yapılması ve gerekirse ilaç veya insülin kullanımını içerir. Diyabetle yaşayan insanlar, düzenli olarak kan şekeri seviyelerini takip etmeli, sağlıklı bir diyet uygulamalı ve düzenli tıbbi kontrol ve bakım almalıdır. Diyabet hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurun.

Sağlıklı dengeli beslenme, stres yönetimi, uyku düzeni,  doğru desteklerin seçimi, egzersizler, tiroid hormonunun bozulduğu   durumlarda yaşam tarzı düzenlenmesi, tedavi edici beslenmeye geçiş, gerekli takviye ve ilaç düzenlemelerinin doktor ve ilgili sağlık personelince yapılması kritiktir.

HASTALIĞINIZIN YÖNETİMİ KONUSUNDA DESTEK ALMAK İÇİN TIKLAYIN
BESLENME KONUSUNDA DESTEK ALMAK İÇİN TIKLAYIN
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ALMAK İÇİN TIKLAYIN
STRES YÖNETİMİ KONUSUNDA DANIŞMANLIK ALMAK İÇİN TIKLAYIN