//
• Bol su tüketin: Sıcak hava vücudunuzun daha fazla su kaybetmesine neden olabilir. Vücudunuzu nemli tutmak ve hidrasyon seviyenizi korumak için gün boyunca yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Su ihtiyacınızın arttığını idrar renginizin koyulaşmasından, idrar miktarınızın azalmasından, cildinizin kuruması, elastikiyetinin azalmasından anlayabilirsiniz. Özellikle çocukların ve yaşlıların, kronik hastalığı olanların bu konuda daha dikkatli olması gerekir. Gazlı, şekerli ve asitli içeceklerden uzak durun.
• Elektrolit dengesini koruyun: Terlemeyle birlikte vücut elektrolitlerini kaybeder. Potasyum, sodyum, kalsiyum ve magnezyum gibi önemli elektrolitleri yeniden doldurmak için elektrolit açısından zengin yiyeceklere yönelin. Örneğin, taze sıkılmış limonlu soda sıcaklarda kaybedilen elektrolitlerin yerine konulması için kullanılabilir. Sodyum içeriği yüksek olduğu için yüksek tansiyonu olan ve böbrek sorunu olan hastalar çok fazla soda tüketmemelidir.
• Taze meyve ve sebzeleri tercih edin: Yaz mevsimi, çeşitli meyve ve sebzelerin mevsimi olduğu zamanlardan biridir. Bu dönemde, taze meyve ve sebzelerden oluşan bir beslenme planı yaparak vitamin, mineral ve lif açısından zengin bir diyet elde edebilirsiniz. Renkli sebzeleri ve antioksidandan zengin kırmızı-mor meyveleri tüketerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini alabilirsiniz. Haftada 4-5 porsiyon karadut, aronya, kiraz, yaban mersini özellikle kalp damar ve beyin sağlığınızı desteklemenizi sağlar.
• Hafif yemekler tercih edin: Sıcak havalarda ağır yemekler sindirimi zorlaştırabilir ve enerjinizi düşürebilir. Hafif, taze ve besleyici yemekler tercih etmeye çalışın. Renkli salatalar, sebze tabakları, haşlanmış, ızgara veya buğulama yöntemleriyle hazırlanmış balık ve tavuk gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
• Dikkatli olunması gereken kolay bozulan besinleri kontrol edin: Yaz aylarında dışarıda yemek yeme veya piknik yapma gibi etkinlikler artabilir. Bu tür durumlarda, çiğ veya hafif pişmiş etlerin, mayonez ve süt ürünlerinin bozulmamış olduğundan emin olun. Ayrıca, sıcak havalarda gıda kaynaklı hastalıkların riskini azaltmak için taze olmayan yiyeceklerden kaçının.
• Güneş ışınları ciltte yaşlanmaya neden olabilir: Yazın aşırı sıcak, güneşin yoğunluğu, tuzlu deniz suyu, artan nem veya aşırı kuruluk cildinizin dengesini bozar. Yaz aylarında cildiniz daha yağlı olabilir. Sivilceler artabilir. Ya da susuzluk etkisi ile cildinizin kırışmasına cilt kusurlarının artmasına neden olur. Kollajen; deri, tendon, ligament ve kemik yapısındaki başlıca proteindir ve derinin yaklaşık % 70 ini oluşturur. Derimizde en çok bulunan kolajenler tip 1 ve tip 3 dür. Otuzlu yaşlardan itibaren vücudunuzdaki kolajen depolarınız azalmaya başlar. Kemik uyu, balık ve tavuk derisi, yumurta kabuğunun içindeki zar bol kolajen kaynaklarıdır. Brokoli, brüksel lahanası, lahana, kereviz, pancar, kuşkonmaz, karnabahar, pazı ve karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, C, E ve A vitaminlerinin yanı sıra çinko, manganez ve bakır gibi kolajen üretimini destekleyen diğer kolajen yardımcı faktörlerinin harika kaynaklarıdır.
• Ayrıca kuşkonmaz, brokoli, brüksel lahanası ve lahana, vücudumuzun en önemli antioksidanı glutatyon seviyelerini artırmada süper etkilidir. Cildinizi desteklemek için kolajen ve hyaluronik asit içeren takviyeleri kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı cildinizin kuruluğunu azaltır.
• Cilt sağlığınız için her gün 2.5 litre su için.
• Cildinizi yoğun güneşten koruyun. Bununla beraber kemik sağlınız ve bağışıklığınız için derinizden D vitamini yapılmasını sağlamak için doğrudan güneş görmesi önemlidir.
• Dengeli bir beslenme planı yapın: Yaz aylarında da dengeli bir beslenme planı takip etmek önemlidir. Farklı besin gruplarından yeterli miktarda protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, lif, vitamin ve mineralleri içeren bir beslenme düzeni oluşturun. Bu, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini almanızı sağlayacaktır.
• Uykunuza ve günlük aktivitelerinize dikkat edin: Yaz dönemlerinde özellikle tatillerde, sıcaklarda uyku düzeni ve sirkadian ritm bozulabilir. Sağlığımız için düzenli ve yeterli uyku, dinlenmek, günlük aktivite, düzenli egzersiz beslenme kadar önemlidir. Yüzmek, günün serin saatlerinde egzersiz sağlığınızı destekler.
• Son olarak, bireysel beslenme ihtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi göz önünde bulundurarak bir sağlık uzmanıyla da görüşmeniz faydalı olabilir.