preloader

Bağışıklık Sistemi

element element element element
img

Bağışıklık Sistemi

//

İmmunite- Bağışıklık. 
Vücudun kendine yabancı maddelere karşı vücüdun bütün genel ve özel savunma mekanizmaları ile karşı koyması, kendini koruması ve zararlı maddeyi yok etme sürecidir.

NEDEN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE İHTİYACIMIZ VAR:

Steril ortamda yaşamıyoruz-Mikroorganizmalarla dolu bir çevredeyiz, kendimizi korumamız lazım
Zararlı mikroorganizmaların bizi hasta yapmasını engellemeliyiz
Vücudumuza alınan toksinlerden kurtulmak için makrofajlara ihtiyacımız varr
Metabolizma sırasında açığa çıkan zararlı maddelerin yok edilmesi gerekir-çöpçülük
Canlıların normal dengesinin korunmasında rol alır.
Tüm dış ortamlara ve streslere karşı gelişen savunma mekanizmasının bir parçasıdır.
Otoimmun hastalıklar ve kanser bağışıklık sistemimizin doğru cevap verememesinden kaynaklanır
Bağışıklık sistemimiz zayıfsa sık sık enfeksiyonlara yakalanırız.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, sağlığımızı korumak ve hastalıklara karşı daha dirençli olmak için önemlidir.  Özellikle sık enfeksiyonlara yakalananlar, kanser hastaları için güçlü bir bağışıklık sistemi gerekir. İşte bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı öneriler:

Sağlıklı bir bağışıklık için öncelikle dışarı açılan kapılar olan ağız ve burun mukozasının korunması gerekir. Bunu yapabilmek için sabahları ağız temizliği, susam yağı ile çalkalama, burun uygulamaları-tuzlu su, burun içi yağlar ile nemlendirme, cilt yapısının güçlendirilmesi gerekir. 
Mukozal yapıların güçlendirilmesi, mukozal immunitenin uyarılması, yeterli A, C, D, E vitamini, çinko, selenyum eksikliklerinin giderilmesi gerekir.

Dengeli ve sağlıklı beslenin.  Bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için beslenme oldukça önemlidir. Yeterli miktarda protein, antioksidan meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar içeren bir beslenme düzeni benimsemek bağışıklık sistemini destekler.Asidik besinlerden, ileri işlenmiş ürünlerden kaçının. Soğan sarımsak antibakteriyel etkiye sahiptir. Zencefil, zerdeçal, kekik, çörek otu, ıtır, okaliptüs vb antimikrobial özellik, bağışıklığı düzenler.

Damar yapısı desteklenmeli, barsak duvarı onarımı yapılmalı, kas ve kemik yapısı güçlendirilmelidir. Kemik suyu, paça çorbası, kondroitin ve glukozamin, prolin, glisin ve kolajenden zengindir. Bu içeriklere sahip gıdalar veya takviyeler tüketilmelidir.

Barsak mikrobiyatasının düzenlenmesi barsak ve bağışıklığı destekler. Probiyotikler, prebiyotikler, postbiyotikler, metabolitler kullanılmalıdır. Doğal probiyotik benzeri etkiye sahip sirke, turşu, yoğurt gibi fermente gıdalar diyete eklenebilir. Küflü peynir, şarap, bira gibi maya içeren besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır.

Bol su tüketin. Vücudun düzgün çalışması için yeterli miktarda su içmek önemlidir. Su, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler.

Yeterli uyku uyuyun. Uyku, bağışıklık sistemini destekleyen önemli bir faktördür. Yetersiz uyku, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve hastalanma riskini artırabilir. Her gece 6-8 saat uyumaya özen göstermek, düzenli uyku önemlidir.

Stres yönetimini öğrenin.  Kronik stres, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. Stresi azaltmaya yönelik teknikler, bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcı olabilir. Yoga, meditasyon, qi gong, nefes teknikleri, vagus sinirinin uyarımı  ve egzersiz gibi stres azaltma yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Düzenli egzersiz yapın. Düzenli olarak egzersiz yapmak bağışıklık sistemini güçlendirir. Egzersiz, dolaşımı artırır, stresi azaltır ve bağışıklık hücrelerinin dolaşımını hızlandırır. Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz yapmayı hedefleyin. Uzun süre oturur veya ayakta kalmayın.

Sigara ve alkol tüketiminden kaçının. Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Mümkünse sigara içmeyin ve alkolü aşırıya kaçmadan tüketin.

Hijyen kurallarına uyun. El yıkama, hijyenik besin hazırlama ve temiz bir yaşam ortamı sağlama gibi hijyen kurallarına uymak, enfeksiyon riskini azaltır ve bağışıklık sistemini korur.

  güçlendirmek için aşılar önemlidir. Güncel aşı takvimine uygun olarak aşılarınızı yaptırmak, bağışıklık sisteminizin hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BESİNLER

Bağışıklık sistemini güçlendirecek fonksiyonel gıdalar tüketin. Fermente ürünler, probiyotikler ve prebiyotikler, kefir, yoğurt, laktoferrin, kolostrum gibi süt ürünleri, propolis bağışıklık hücrelerini uyarır.  

Bağışıklık sistemini uyaranlar fonksiyonel gıdalar ve takviyeler: Beta glukanlar, propolis, kara mürver

Bağışıklık sistemini düzenleyenler: Adaptojenler: Ashwagandha, flavonoidler, redükte glutatyon, N asetil sistein ve destekleyici vitamin mineraller (A, D, E, C vitamini, çinko selenyum)

Antiviral, antibakteriyel özelliğe sahip gıdalar: Kekik yağı, susam yağı, sarımsak, soğan sayılabilir